3 Nisan 2020 Cuma

Çam Kese Böceği (Thaumetopoea Pityocampa)


Dikkat Bu Bilgi Hayat Kurtarır 

Çam kese böcekleri ile temas eden köpeklerin dilleri şişiyor ve müdahale edilmezse solunumları kesildiğinden boğularak ölüyorlar. Patisi ile dokunmuşsa yalayarak acısını dindirmek isteyecektir ama bu ölümle sonuçlanan bir durumdur. Dilini o bölgeye değdirmemesi gerekiyor, iyileşme oranı gerçekten çok düşük 10 köpekte bir ya da iki tanesinde erken zamanda tedavi imkanı olursa sonuç alınıyor.

Tırtıla dilini süren köpekler kurtulsa bile ya dilleri düşüyor ya da yarım dil ile yaşamak zorunda kalıyor. Asla eliniz ile tırtıla dokunmamalısınız insanlar için de tehlikeli sonuçları vardır. Genellikle baharda, Nisan-Mayıs ortalarında ağaçlardan toprağa inerek koloniler halinde yemek ararlar çok dikkatli olmanız gerekir. Bu larvaları merak eden köpekler patileri ile dokunuyor ve deri ile temas edince larvadan asidik bir zehir salgılanıyor. Can acısı çeken köpek, acısını dindirmek isteyip patisini yalamaya başladığında zehir ağzına ulaşmış oluyor.

Hayvanların yanı sıra bu zehir insanlar için de çok zararlı. Köpeğinizin başına böyle bir durumda gelirse, alerjik reaksiyondan ve aşırı salya salgılamasından anlayabilirsiniz. Köpeğinizi tedavi ve önlem alınması için acilen en yakın veterinere götürmelisiniz. İlk müdahale olarak ağzını suyla yıkayabilirsiniz ancak sizin de eldiven giyerek önlem almanız gerekir.

 Çam kese böceğinin zararları sebebiyle bu tür korkulan bir türdür. Çam kese böcekleri genelde geceleri beslenirler. Hava kapalı ise gündüzleri de yemek için kozalarından çıkarlar. Hava soğuk olduğunda ise kesesinden dışarı adım atmazlar. Çam kese böcekleri Eylül ayı başlarında kozasını deler ve dışarı çıkar.

Bağış almadan çalışan Antalya Pati Koruma Derneği / Pakoder

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içermeyen, düzgün Türkçe kullanarak yorum yazmanızı umuyoruz.